Lenes naturnyheder nr. 5 – Hasselmusen

Oprindeligt bragt den 6/10 2018 i Haastrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten”.

Hasselmusen – vores lokale syvsover

I disse dage bruger jeg meget tid i Svanninge Bjerge. Jeg er nemlig i gang med at indsamle data til Naturamas forskning i hasselmus. Jeg kan forestille mig, at de fleste af jer har hørt om den, om ikke andet, så da i forbindelse med anlæggelsen af faunapassagen ved Svendborgmotorvejen. Det er en historie, som vi kan snakke om en anden dag! 😊 i dag vil jeg nøjes med at vise et billede eller to, som forhåbentlig kan overbevise alle om, at den er alle pengene værd!

Hasselmusen er ikke en mus, men en syvsover. Den sover vinterdvale i op mod syv måneder om året og er nataktiv i sommerhalvåret, så derfor kan det være lidt af en bedrift at se den! Den er et truet og sjældent dyr i Danmark, hvor den er mest udbredt på Sydfyn. Der findes også små bestande på Sjælland og i Sønderjylland. Hasselmusen findes kun i skove og læhegn med mange forskellige planter, og den er især truet i Danmark, fordi vores lille landbrugsland ikke levner meget af den slags natur til gnaveren.  Dens afhængighed af forskellige plantearter beror på, at den ikke samler forråd som mange andre gnavere, men derimod lever af ’sæsonens råvarer’ i form af blomster, skud, insekter, nødder og bær hen over en sommer. Dens fjender er fx katte, mårer og ugler, og hvis den bliver grebet i halen, kan den smide pelsen og dermed måske slippe væk. Halehvirvlerne efterlades blottede og falder med tiden af. Ud over denne seje evne, er den faktisk også et af de få pattedyr, som er i stand til at sænke sin kropstemperatur til under frysepunktet! I perioder med hård frost, kan kropstemperaturen ligge stabilt på omkring -0,8 °C, mens hasselmusen sover dvale.

Hasselmusen har tidligere været fundet ved Trente Mølle, men hvis nogen her fra byen har kendskab til dens tilstedeværelse (også blot anekdotisk), så hører jeg meget gerne fra jer!

1 thought on “Lenes naturnyheder nr. 5 – Hasselmusen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close