Lenes naturnyheder nr. 7 – Mortensand til havens fugle

Oprindeligt bragt d. 10/11 2018 i Haastrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten”.

Da jeg var barn, var jeg ofte hos mine bedsteforældre i weekenden, og ribbensteg var fuldstændig obligatorisk. Når sovsen var skummet for den værste fedt, lavede vi altid hjemmelavet fuglefoder, og jeg syntes, det var så hyggeligt! Hvis du skal lave and til Mortens aften, så er det oplagt at bruge det overskydende fedt til det, og det er sjovt for børnene at være med til. Man hælder blot havregryn i det flydende fedt, til det er mættet. Du kan også komme f.eks. solsikkekerner, rosiner og vildtfugleblanding i, men lad havregryn udgøre størstedelen, da det suger fedtet godt. Herefter kan du hælde massen i en silikonemuffinform, hvis du har det, og sætte fedtet på køl. Når det er hærdet, kan du ploppe klumperne ud, lave hul igennem og trække klumpen på en snor. Herefter kan klumperne hænges ud i hækken. Har du ingen muffinform, kan du også bare hælde fedtet i en beholder og så lægge en skefuld ud på foderbrættet i ny og næ. Dine fugle vil elske dig for det! Hvis ikke du har fedt fra madlavningen, kan du i stedet smelte svinefedt eller palmin.
I min lillebitte have, har jeg set over 25 forskellige fuglearter, og det er jo helt fantastisk underholdende at kigge på for både børn og voksne. Ud over fedt, fordrer jeg med solsikkekerner, lidt strøfoder og æbler. Det skulle kunne lokke de fleste arter til. Husk at fodre om morgenen, og giv kun en mængde, som bliver spist op i løbet af dagen, så du minimerer risikoen for at tiltrække rotter. Hvis du ovenikøbet sætter vand ud, lokker du ca. 50 % flere fugle til!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close