Lenes naturnyheder nr. 9 – Ugler i mosen

Oprindeligt bragt den 14/12 2018 i Haastrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten”.

For tiden hører man virkelig ofte ugler tude. For det meste om natten, men det kan også ske på andre tider af døgnet. De ugler, som man hører lige i øjeblikket, er natugler, Danmarks mest almindelige ugle. Der er nogle stykker af dem i vores ende af byen og i Skånemosen, og jeg er sikker på, at man også kan høre dem i resten af Håstrup. Uglerne tuder særligt intenst lige i øjeblikket, fordi det er højsæson for at hævde territorium og anskaffe sig en mage. Når først hannen har fundet sig en hun, bliver de sammen resten af livet. Jeg ved ikke, hvor højt ugler elsker hinanden, men uanset, synes jeg nu at monogami i dyreverdenen er lidt romantisk. Dog er det perfekte parforhold svært at finde, og sidespring forekommer da også hos natuglerne. Interessant nok ligger yngleperioden hen over vinteren, og det hænger sammen med, at det faktisk kan være nemmere at fange mus om vinteren. Musenes aktivitetsniveau er højt, fordi de skal finde meget føde for at holde varmen, og de nøgne træer og buske gør dem nemmere at se (bare rolig, vores elskede hasselmus sover vinterdvale og indgår ikke i uglens diæt om vinteren!). Det giver uglerne rig mulighed for at mæske sig i mus og fede deres unger op når de klækker. I mine svigerforældres have på Bygaden har de ofte haft flyvefærdige unger allerede i slutningen af februar (billeder forneden). Et uglepar holdt i mange år til i deres dertil indrettede uglekasse, men i de senere år har de været fraværende. Hvis du har lyst og mulighed, kunne du overveje at opsætte en uglekasse i et højt træ. Mangel på gamle træer med hulheder, som er passende til natuglens reder, er nemlig en mangelvare i den danske natur. En hurtig søgning på nettet giver fine bud på uglekasser og hvor de bedst placeres.
I øvrigt lyder et gammelt vejrvarsel ”tuder uglen i december, bliver det en streng vinter”. Det bliver spændende at se om det holder i år.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close