Lenes naturnyheder nr. 12 – Judasøre

Lenes naturnyheder udkommer i Haastrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten”.

Det er jo ikke ligefrem højsæson for spiselige svampe lige nu, men for nogle svampes vedkommende, er det et godt tidspunkt at gå på jagt. Judasøre er en af de svampe, som man kan finde lige nu, og den er ikke til at tage fejl af. Den er brun, let mat på overfladen og minder faktisk om ører, der vokser ud af et træ. Den er ikke den helt store kulinariske oplevelse, men den skal alligevel prøves. Især konsistensen er spøjs, nærmest lidt sprød og bruskagtig. Judasører gør sig bedst i eksempelvis gryderetter og må aldrig steges direkte på panden, idet de så begynder at springe rundt. Svampen er meget populær i det asiatiske køkken, hvor man ofte bruger den tørrede, udblødede version.

Når man skal lede efter judasøre, er det nemmest at lede efter gamle hyldetræer. Svampen er nemlig en såkaldt svækkelsesparasit på blandt andet hyld (den kan også findes på eksempelvis birk, elm, ask og bøg), hvilket vil sige, at hvis hylden er blevet skadet eller ikke trives helt godt, ser judasøret sit snit til at inficere træet. Den spreder så sit mycelium inde i træet og nedbryder det langsomt. Når svampen skal sprede sine sporer, vokser frugtlegemet, judasøret, ud.

I øvrigt kommer navnet fra biblen, og historien går på, at Judas ville hænge sig efter at have forrådt Jesus. Til det formål fandt han sig et hyldetræ, som han bandt et reb i, men det ville træet ikke være med til. Derfor fik det hule grene, som ikke kunne bære vægten af Judas, og da han hængte sig, knækkede grenen. Judas slog hovedet mod træet, og der hvor han øre ramte, voksede judasøre ud af træet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close