Emil og resten af ekspeditionsholdet sidder et sted i Transsylvanien og håber på der kommer en brun bjørn forbi. Og mens vi venter på nyt fra dem, så kan jeg da lige vise den lille sag frem:
Det er en rødbrystet jordbi, Adrena clarkella, en almindelig solitær (enlig) jordbi, som for tiden er vældigt i gang i Skånemosen. Jeg bemærkede en masse små bier, da jeg gik dernede, og tilskrev det i første omgang alle violerne, der blomstrer i siden af vejen. Men hurtigt opdagede jeg al den frisk opgravede jord, som på midt på vejen i små bunker, og ved nærmere eftersyn kunne jeg se, at postyret skyldtes, at jordbierne var godt i gang!
Den rødbrystede jordbi samler kun pollen på pil, fx gråpil eller seljepil. Man siger den er oligolektisk eller pollenspecialist. Hunnen graver gange i jorden og laver små kamre, som hun fylder pollen i. Her lægger hun så et æg, og når ægget klækker, lever larven af det pollen, som hunnen har samlet. Hannerne er mindre end hunnerne og lidt mere kedelige i farven.
Der findes 63 arter af jordbier i Danmark, og de er med til at bestøve mange planter. Jeg har tidligere skrevet om blåhatjordbien, som er umiskendelig med sine lyserøde pollenbukser og også findes i Skånemosen.
Her kan du nyde en video af gravearbejdet der finder sted lige nu: