Unikt besøg i Khosrov naturreservat

Khosrov State Forest Reserve er beliggende i den centrale del af Armenien og blev grundlagt for over 1700 år siden af en armensk konge ved navn kong Khosrov II af Kotak.

Området dækker omkring 23.000 hektar, og det meste er strengt beskyttet og kræver særlig adgang.

Formålet med naturreservatet er at beskytte biodiversiteten, og langt størstedelen af reservatet ligger urørt hen. Området er hjemsted for 44 forskellige pattedyrarter (herunder persisk leopard og bezoarged), 33 krybdyrarter, 192 fuglearter og 1.948 plantearter, hvilket er mere end halvdelen af alle Armeniens plantearter. Her findes alt fra halvørken til bjerge og alpine enge, og temperaturen svinger fra -25 om vinteren til +38 om sommeren.

Foråret har endnu ikke rigtig fat i Khosrov

For at skaffe os adgang til naturreservatet, måtte vi først have fat i hovedkontoret i Vedi. Herefter kørte vi bumleturen ud til reservatet og blev modtaget af et par rangere. Først var de noget afmålte, men så snart vi var godkendt fra hovedkontoret, blev de nogle meget hjertelige og halvfestlige typer! Der blev tændt op i bålstedet, og vi delte en omgang dåse-ravioli og hjemmelavet brændevin med dem i regnvejr.

Rangertøj til en kold Frej
Vafler til børnene!

Herefter blev nogle ekstra rangere hidkaldt for at assistere os i at få camperen op til lejrpladsen.

Om natten tudede kirkeuglen, og et par hunde sørgede for, at bjørne og andet spændende blev holdt på afstand. Og for at vi vågnede med jævne mellemrum..

Denne hund havde et ar mellem skulderbladene, fordi den som hvalp blev taget af en stor ørn. Ørnen tabte imidlertid hvalpen, som så nåede at slippe væk.

Dagen efter havde vi aftale om at køre med en ranger ind i reservatet kl. 8, men da hans bil gik i stykker, fik vi lidt ekstra ventetid. Her gik vi på opdagelse lige uden for området og fandt ret hurtigt bjørnelort og -spor.

Endelig kom en ny bil ud, og vi kunne køre ind i reservatet.

Vi kørte omkring 7 km ind og stod ud for at vandre lidt vej. Manja kom i bæreselen og faldt næsten omgående i søvn. Frej var ufatteligt god til at være stille og hviskede kun i næsten to timer!

Vi så desværre ikke det helt store på turen, men et af vores store ønsker, nemlig lammegribben, kom forbi i en ung version, og det var jo megafedt! Ud over lammegrib så vi også munkegrib, gåsegrib, ørnevåge, hvidrygget stenpikker, hærfugl, chukarhøne og mange fine blomster.

P1000519
Hvidrygget stenpikker
hærfugl
Hærfugl
Gåsegrib
Silhuet af gåsegrib
chukarhøne
Chukarhøne holder vagt, mens resten af flokken søger føde

Efter et par overnatninger ved feltstationen, tog vi ind til Vedi for at se hovedkvarteret og sige hej. Her blev vi modtaget af flere mennesker, der var meget imødekommende og stolte viste deres museum frem for os. Børnene fik slik, og vi fik en udvidet tur rundt, hvor vi blandt andet også så det kæmpemæssige herbarium indeholdende alle reservatets plantearter.

Chukarhøne
Munkegrib, Europas største rovfugl med et vingefang på op til 295 cm!
Bezoarged
På tur i herbariet

Det lykkedes os ikke at se leoparden i Khosrov naturreservat, så nu går turen atter sydpå, da der her skulle være en lidt større chance for at se krapylet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close