Oprindelig bragt i Haastrups lokale nyhedsbrev, ‘Udkigsposten’ d. 14/6 2019.
Går man tur i Skånemosen lige for tiden, kan man være heldig at se den rødryggede tornskade. Det er en smuk lille fugl med en karakteristisk banditmaske, der som navnet antyder, er rødbrun på ryggen. Den er knyttet til halvåbne naturtyper som overdrev med spredte buske og læhegn. Det er en virkelig sjov fugl, fordi den har en lidt makaber adfærd. Den lever af store insekter, smågnavere, firben og endda også andre småfugle. Hvis den har en god dag og fanger mange byttedyr, så gemmer den mad til dårligere tider. Det gøres ved at spidde byttedyrene på torne på eksempelvis slåenbuske, og kommer man forbi tornskadens spisekammer, kan man altså opleve at se flere insekter og andre smådyr, der ’hænger til tørre’ på samme busk.
I samme slægt findes flere fugle der udviser samme adfærd, og slægtens navn Lanius kommer da også af det latinske navn for en slagter. I vinter så jeg den store tornskade lige uden for Håstrup, hvor den holdt til som vintergæst. Dens videnskabelige navn er Lanius excubitor og betyder ’den vagtsomme slagter’ med henvisning til slagteradfærden og vanen med at sidde øverst i buske og småtræer og skue ud over landskabet.
Det var Mikael Kristensen, der gjorde mig opmærksom på, at fuglen lige nu holder til i Skånemosen. Den er almindelig i Danmark, men alligevel værd at gå på udkig efter. Mikael har set både han og hun helt tæt på, så de yngler sikkert i mosen. På trods af hans pral, har han ikke været i stand til at forsyne mig med billeder til nyhedsbrevet, så I må nøjes med et uskarpt billede af en rødrygget tornskade, som jeg mødte i Aserbajdsjan i maj! 😊