Tanker og tal om Ekspedition Kaukasus

Mere end to uger efter ekspeditionens afslutning, er ekspeditionsleder Emil nu endelig kommet helt hjem. Han er blevet opereret og har fået sat en masse metalplader og -skruer i foden og skal ligge på langs de næste mange uger. Det betyder jo heldigvis, at han får tid til at fordøje turen, som jo har været lidt af et eventyr. Vi har tilbragt to måneder i det vilde Kaukasus, hvor vores fordomme om landene er blevet totalt nedbrudt og kærlighed til folket, kulturen og naturen blomstrede op. Det har været en helt uforglemmelig rejse, som vi vil huske resten af vores liv.

Hermed lidt tal og tanker om vores rejse:

Vi har kørt igennem 11 lande, tilbagelagt omkring 14.000 km og brugt ca. 60.000 kr.

Køretøjet: Esmeralda – VW t4 syncro årgang 1998
Vores elskede Esmeralda – landevejens dronning – har klaret turen fuldstændig fantastisk! Måske har vores enorme reservedelslager virket præventivt? På trods af de tusindvis af km, dårlige veje, et biluheld i Armenien og en løs forbindelse til køleren, gik turen smertefrit og bragte os ud i de fjerneste afkroge af Europa.

Hero camperen:
Camperen blev slæbt afsted gennem uvejsomt terræn, som absolut ikke kan sammenlignes med de danske landeveje, og på trods af problemer med elektriciteten undervejs og en enkelt punktering, kom vores rullende feltstation med rundt på hele ruten. Det var en stor fordel for os at kunne efterlade camperen og lejren og tage ud på opdagelse, uden at skulle have alt for meget oppakning med. Med tagteltet på camperen, kunne vi sagtens sove fem mand i lejren, og under markisen kunne vi slappe af i skyggen i dagens varmeste timer.

Desuden havde børnene et trygt ”hjem”, som modstod kulde og isolerede mod de lyde, som kom udefra.

Tid til godnathistorier
Film i regnvejr

Camperen var som skabt til vores bus, og vi mærkede stort set ikke vi havde den med – bortset fra når vi kørte op ad bakke eller blev stoppet af nysgerrige betjente!

Udstyret:
Vores vildtkameraer har været brugt virkelig meget og har fanget mange sjove dyr – desværre ingen leopard. Det har været virkelig fedt at have dem med, og vi vil helt sikkert bruge dem igen. Natkameraet har vi afprøvet, men ikke haft så meget glæde af, som vi måske ville have haft, hvis ikke vi var småbørnsforældre, som virkelig værdsætter vores nattesøvn! Det termiske kamera var ikke særlig godt, og det er klart en god idé at gå efter en højere kvalitet, hvis man skal kunne bruge det til noget som helst. I øvrigt mangler vi bedre fotoudstyr helt generelt!

Skulle der nu dukke en leopard op, så er det godt at have udstyret i orden!

Vi kan desuden virkelig anbefale at huske multitool, strips og gaffatape, da vi har brugt det nærmest på daglig basis.

Og så er det også en god idé at medbringe nogle småting, som man kan bruge som gaver til alle de fantastiske og gavmilde mennesker, som man møder undervejs.

Hvad har vi oplevet?
Vi har haft et utal af naturoplevelser. I Kaukasus findes mange forskellige naturtyper og megen relativ urørt natur. Vi er stadig ved at gennemgå fotomaterialer, men indtil videre tæller listen 19 pattedyrarter, 78 fuglearter, 11 paddearter og i hvert fald 22 krybdyrarter. Især fugle- og krybdyrslisterne er reelt meget længere, men vi er ikke færdige med at artsbestemme. Hertil kommer vanvittigt mange blomster og insekter, men dem kommer der altså ikke lister over! 😉

Disse vilde irisser ligger højt på listen over smukke blomsteroplevelser! Okay, måske ikke for Emil 😜
Der har i høj grad været mødet med menneskene, der har gjort indtryk på os. Her i Armenien, hvor rangeren insisterede på at invitere os til kaffe efter at have vist os bezoargederne i baghaven.

På mange måder blev turen også anderledes end vi havde forestillet os, og vi oplevede flere frustrationer over vores begrænsninger, end vi havde regnet med. Selvom vi har rejst med børnene før (læs her) og vidste hvad det indebar, så indeholdt denne rejse mange rejsedage og for lidt tid til at gå på opdagelse i naturområderne. Især når man har børn med skal man sætte ekstra tid af, så man eventuelt kan snuse rundt på egen hånd uden at skulle være frustreret over børnenes tempo eller andre dagsordner. Kort sagt har der på denne tur været for meget vi ville se, for mange kilometer at køre og for kort tid. Børnene har været så gode at have med, men vores ambitionsniveau har nok været en tand for højt.

Vi har især set mange fuglearter, selvom vi ikke er udprægede ornitologtyper
En upcoming naturformidler. Her med en stor skyggebille

Vi føler os slet ikke færdige med at udforske området og vender helt sikkert tilbage. Både for at opleve naturen, men også for at møde de fantastiske mennesker, som modtog os med åbne arme og sind og udviste en gæstfrihed uden lige.

Lokal hyrde viser får frem

Ville vi gøre det igen? Helt klart! Men så ville vi sætte et par måneder mere af til rejsen. Og så mangler vi stadig at se den skide leopard!

Vi holder liv i bloggen og skriver løbende om spændende ting i den danske natur, indtil vi igen tager ud i den store verden og kigger på naturen der!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close