Lenes naturnyheder – Fantastiske fund i Skånemosen (og på Faldsledvej)

Oprindeligt bragt i Håstrups lokale nyhedsbrev ‘Udkigsposten’.For tiden er der knald på i Skånemosen! Det startede søndag den 16., hvor vi grillede pølser over bål i haven. Pludselig kom Gorm Jensen ind ad havelågen og viste os et billede af en smuk orange sommerfugl, som han har fotograferet i Skånemosen. Vi kom frem til, at det umuligt kunne være andet end violetrandet ildfugl, hvilket er lidt af en sensation, da den nu til dags kun findes ét andet sted på Fyn (naturligvis i Håstrup Bakker) og ellers er relativt sjælden i Danmark! De har været der i et stykke tid nu, og sandsynligvis yngler de der.

Violetrandet ildfugl. Foto af Gorm Jensen.
Fundet ledte til, at en biologistuderende fra Odense ved navn Aske kom forbi mosen den efterfølgende lørdag for at se sommerfuglen med egne øjne. I den anledning fandt og fotograferede han en anden spændende sommerfugl, og da han mødte Gorm (som sikker var nede for at kigge på ildfugle!), foreslog han, at de kiggede forbi os for at få bestemt sommerfuglen. Traditionen tro var vi i haven og grillede pølser over bål, og vi hjalp med at få identificeret arten – brunlig perlemorsommerfugl!

Brunlig perlemorsommerfugl. Foto: Aske Keiser-Nielsen
Brunlig perlemorsommerfugl. Foto: Aske Keiser-Nielsen

Igen lidt af en sensation, da den er i voldsom tilbagegang og kun ses meget sjældent på Fyn. Fundene bekræfter os i, hvad vi allerede ved, nemlig at Skånemosen er et fantastisk stykke natur, som fortsat skal passes godt på. Det er et tilflugtssted for arter, som ellers har det svært på Fyn.
Og for at det ikke skal være løgn, så fandt jeg i sidste uge også en sjælden art i vores baghave! Den filtbladede kongelyshætteugle har nemlig valgt at komme forbi og lægge æg på kongelys i vores have, således at vi nu har flotte larver, der æder sig tykke og fede, inden de forpupper sig og bliver til de noget mere undseelige natsværmere.Måske nogle har lagt mærke til de flotte gule kongelys (og andet ’ukrudt’), som vi også har i forhaven. De har nemlig bredt sig godt, efter jeg har valgt at lave vores have ”vild med vilje” til gavn for insekter og mange andre dyr. Det virker tilsyneladende, for nu yngler en sjælden natsværmer i vores have. Og selvom Emil synes, det ser noget rodet ud med alt ukrudtet, så kan han ikke gøre så meget ved det! 😊PS. Hvis I finder andet spændende i Håstrup og omegn, så giv endelig besked!

1 thought on “Lenes naturnyheder – Fantastiske fund i Skånemosen (og på Faldsledvej)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close