Lenes naturnyheder – ULV SET I HÅSTRUP!

Oprindeligt bragt i Håstrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten” d. 9/8 2019.

Nå, der fik jeg nok din opmærksomhed, hva’?!

Okay, selvom det kunne være ret fedt, hvis der var set ulv her i området, så er dyret, som denne uges nyheder skal handle om, lidt mindre. Det drejer sig nemlig om biulven, men den er næsten sejere end den rigtige ulv.

File:Bijenwolf zijaanzicht op kogeldistel (Philanthus triangulum).jpg
Biulv. Fra Wikipedia.

Jeg har nemlig indimellem haft besøg i haven af det lille gedehamselignende insekt, som dog er knapt så talrig og irriterende, som de gedehamse, der hjemsøger os alle i øjeblikket. Biulven er en gravehveps, som kan grave op til en meter lange gange, hvori den lægger sine æg. Den skal dog også sørge for en madpakke til sine larver, og så går det hen og bliver lidt uhyggeligt. Biulven er nemlig specialist i at fange honningbier, som den lammer ved at stikke dem. Den undgår selv at blive stukket af honningbien ved at vende de pansrede dele af kroppen mod bien. Når bien så er ude af stand til at bevæge sig på grund af biulvens gift, flyver ulven afsted med byttet mellem benene, og placerer den i redekamret. Når den på denne måde har indsamlet 3-6 bier, lægges der et æg, og når larven klækker, lever den af de paralyserede bier. Hver biulv kan samle omkring 100 honningbier på en sæson. Og for det ikke skal være nok med de lammede bier, som bliver ædt levende, så er det set, at biulvene også kan finde på at bide hovedet af honningbier, for at suge deres maver tomme for nektar. Men inden man råber “ulven kommer!” skal man huske at et enkelt honningbistade kan huse op mod 100.000 bier!

Biulven kan dog også selv være så uheldig at få besøg af biulvguldhvepsen, som er kleptoparasit på biulven. Det betyder, at guldhvepsen lægger et æg i biulvens rede, og larven heraf æder honningbierne og biulvens larve. Karma.

File:Goudwesp.jpg
Biulvguldhveps. Fra Wikipedia.

Tidligere var biulv ikke så almindelig i Danmark, men da den er varmekrævende, er den blevet mere almindelig de senere år. Og den skal vel også have lov til at være her?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close