Lenes naturnyheder – hvepseedderkop

Oprindeligt bragt i Haastrups lokale nyhedsbrev ‘Udkigsposten’ d. 19/8 2019.

Har du set hvepseedderkoppen? Det er nok de færreste, der vil kalde en edderkop smuk, men giv den lige en chance! Hvepseedderkoppen har hvepsestriber, hvilket gør den ret iøjnefaldende og ret så flot.

Jo. En edderkop kan altså godt være smuk. Basta!

Striberne signalerer, at edderkoppen kan være farlig, ligesom gedehamsen. Det er dog bluff, idet den ikke er farlig, den lader bare som om. Det kaldes mimikry, når en art efterligner en anden farligere eller mere ildesmagende art for at skræmme fjender væk.

Hvis du vil finde hvepsedderkoppen, skal du lede i halvhøjt græs. Denne fra Skånemosen er fundet i den våde del af overdrevet, men de findes også på mere tørre området. Det vigtigste er, at der er græshopper til stede! Hvepseedderkoppen sætter nemlig sit spind lavt mellem græsset, da den er specialist i at fange netop græshopper.

Haps! Den græshoppe hoppede lige ind i det forkerte net!

Og hvis nu du tænker “Det var ligegodt pokkers, jeg har da aldrig set sådan én!”, så skyldes det måske, at arten er relativt ny i landet. Den indvandrede naturligt i 90’erne i takt med at klimaet blev lidt mildere, og nu er den almindelig i landet. Den er utroligt hurtig til at kolonisere nye områder, fordi den spreder sit yngel ved ‘ballooning’. Det betyder at de bittesmå nyklækkede edderkopper kravler højt op, løfter bagkroppen og skyder tynde silketråde op i luften. Disse tråde former en slags faldskærm, og vinden kan nu bære de små langt omkring. Mange dør undervejs, men en del lander også gode steder, som denne heldige og mætte krabat fra mosen. I år har jeg set mange rundt omkring, og jeg tror det skyldes den varme sommer sidste år.

Jeg kan ikke gå forbi en hvepseedderkop uden at tage billeder af den! Bemærk zigzagmønstret i nettet. Man ved ikke helt hvorfor de laver det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close