Skarnbassen lever et lorteliv!

Hen over skovbunden tonser en pansret kampvogn afsted. Oversiden er sort med blåligt skær, mens undersiden er skinnende blå. Kursen er sat direkte mod en frisklagt kolort, og der er ingen tid at spilde!

Den lille kampvogn måler kun omkring to cm og går under navnet skovskarnbasse.

Se lige den farve!

Når han når sit mål, er næste opgave at finde en dame, som synes han lever op til hendes forventninger, så de kan komme i gang med lortearbejdet. Skovskarnbassens afkom lever nemlig af lort, og selvom man måske ikke lige skulle tro det, så er det faktisk en eftertragtet vare i naturen. Det skyldes, at lorten indeholder ret meget næring i forhold til andre ting i omgivelserne.

Nej, der har ikke regnet på denne kokasse. Den er gennemhullet af gangene af mængder af møgbiller!

Skarnbassen konkurrerer med mange andre dyr om kokassen. De mange møgbiller og deres larver lever også af lort, ligesom larver af gødningsfluer, møggravere og andre møgdyr.

Almindelig gødningsflue og gulvinget flue er nogle af de første til af finde en nylagt kokasse, og de lægger æggene direkte på lorten, så larverne hurtigt kan gå i gang med at æde.
Fluelarve i lort

En del dyr lægger deres æg direkte i kokassen, og så handler det ellers bare om at æde så meget som muligt så hurtigt som muligt. Skarnbassens strategi er dog snedigere.

Nu kommer der et scenarie, som nogle måske kan genkende: vores han-skarnbasse har overbevist damen om, at han er værd at satse på, og nu skal han bestå prøven. Så mens hun sørger for, at hjemmets rammer er i orden, sørger han for at indsamle mad til afkommet. Hunnen graver nogle lange gange ned under kokassen, og ud fra hovedgangen laves nogle små kamre. Imens arbejder hannen ovenpå med at rulle nogle kugler af lort, som han transporterer ned til hende.

Der graves og rulles! Her er det bagenden af glat skarnbasse. Læg lige mærke til bunken af sand, som hunnen har gravet op!

Hun placerer kuglen i kamret og lægger et æg i den. Når larven klækker af ægget, kan den i fred og ro mæske sig i lorten, indtil der ikke er mere, hvorefter den forpupper sig. Året efter klækker pupperne, og en ny generation skarnbasser ser dagens lys.

Ofte ses mange små mider på skarnbasser. Disse skader ikke skarnbassen, men er blot blinde passagerer, som får et lift til næste lort!

Der findes fem arter af skarnbasser i Danmark, hvoraf skovskarnbassen nok er den mest almindelige. Glat skarnbasse kendes nemt, fordi dækvingerne er helt glatte.

Glat skarnbasse. Undertiden er hele billen blålig.

Næste gang du synes dit liv stinker lidt, så send lige en lille tanke til skarnbassen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close