Nu begynder efteråret for alvor at tage fat og farverne skifter fra grønne til gyldne og brændte. Efterårsferien står for døren, og for vores vedkommende betyder det altid, at vi skal på skorpionjagt! Og det vel at mærke i den danske natur. Okay, det er ikke helt ægte skorpioner, men rettere pseudoskorpioner vi leder efter, men ligheden med ægte skorpioner er forbløffende!

Målet for vores ekspedition er nemlig mosskorpionen, som er helt almindelig i Danmark, men ikke desto mindre kun sjældent ses. Det skyldes, at de små fætre foretrækker et ret skjult liv, og gerne som navnet antyder, under mos eller andre godt gemte steder.

Og nu kan det godt være, at du tænker, at mosskorpionen ligesom mangler noget, som de ægte skorpioner har, nemlig giftbrodden på halen, og det er for så vidt også rigtigt. Til gengæld har den giftkirtler i sine klosakse, så når den skal nakke sit bytte, holder den det fast med dem og sprøjter gift ind i det. Herefter kaster den op ud over byttet, så fordøjelsesvæsken kan opløse det, hvorefter mosskorpionen slubrer det opløste byttedyr i sig.
Nå, det lyder jo voldsomt, og nogle kunne måske blive lidt ængstelige ved tanken om, at mosskorpionerne er helt almindelige i trygge, rare Danmark, men bare rolig! Den almindelige mosskorpion måler blot 5 mm, så selvom den måske fantaserer om at slå dig ihjel, så kommer det nok ikke til at ske.

Også sexlivet er lidt aparte. Hos nogle arter danser hannen en (forførende?) dans i en arena, som han lokker hunnen til via feromon (et duftstof), som han afsætter der. Hvis hun lader sig forføre, smider han en klump sæd foran hunnen, for så at gribe fat i hende og trække hende gennem klatten. Herved transporteres sæden ind i hendes kønsåbning og op til æggene. Romantisk.
Der findes omkring 20 arter af mosskorpioner herhjemme, hvoraf den ene, bogskorpionen, tidligere var ret almindelig i folks huse, fordi den lever af de boglus og støvlus, som holder til i bøger, der opbevares fugtigt.

Den har vi stadig til gode at fange, men den almindelige mosskorpion fangede vi igen for nylig. Det er en rigtig hyggelig aktivitet for både børn og voksne.
Se også vores lille film om mosskorpionen her.