En flue med en grum skæbne

De sidste par dage har jeg studeret vores husmure intenst. Det kommer sig af et spørgsmål, som jeg for nylig stillede i det lokale nyhedsbrev, nemlig om vi mon også har gaffelmejeren i Haastrup (læs om den nytilkomne gaffelmejer her). Den er jo knyttet til husmure og det er højsæson for voksne mejere. Nå, men i min søgen efter det bizarre væsen, faldt jeg over noget andet, som alligevel topper gaffelmejeren. Der sad nemlig en flue helt ubevægelig og frit fremme på hushjørnet, og ved nærmere inspektion kunne jeg se, at den havde lidt en grum skæbne!

Det, der faldt mig i øjnene var, at den normalt helt sorte flue havde to brede, hvide bånd hen over bagkroppen. Måske som om, at noget var vokset ud mellem leddene på bagkroppen?

Fluen her er for en uges tid siden blevet inficeret med flueskimmel, en svamp som nådesløst og næsten udspekuleret bruger fluen som middel til at formere og sprede sig. Det startede med, at fluen besøgte området omkring en flue, der led samme skæbne, måske for at forsøge at parre sig med den. Her blev fluen smittet af svampens sporer, og inden længe trængte svampen ind i fluens krop, hvor den hurtigt opformeredes og levede af fluens blodvæske. Til sidst var fluen så svag, at der ikke var så meget andet tilbage at gøre end at dø. Og så sker der noget rimeligt vildt! Svampen overtager nemlig her styringen af fluens adfærd, og får fluen til at kravle så langt opad som muligt, hæfte sig fast med mundelene, skyde bagkroppen let op og løfte vingerne, inden den dør, fastfrosset i denne spøjse stilling. Og hvad skal det nu gøre godt for? I løbet af et par timer trænger svampen ud gennem bagkroppen med det formål at sprede sine sporer, og det gør den bedst, hvis bagkroppen er løftet og vingerne ikke er i vejen. Den høje placering gør fluen nem at se for andre nysgerrige fluer, og når sporerne så er skudt ud af bagkroppen og sidder på muren, er de klar til at inficere nye fluer. Stillingen med de løftede vinger ligner i øvrigt den, som parringsvillige hunner indtager, og gør liget næsten uimodståeligt for lystne hanfluer.

Flueskimmel er helt almindelig, især i fugtige perioder (og jeg har svært ved at mindes fugtigere perioder end lige nu!), og hvis du nogensinde ser en død flue på dit vindue, så undersøg om ikke der er en lys ring rundt om den på glasset – det er svampens sporer, der er blevet skudt ud af bagkroppen.

PS. jeg fandt i øvrigt to gaffelmejere på væggen, så den er også nået hele vejen ud til Haastrup!

Gaffelmejer.
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close