Hvorfor Sydafrika?

De fleste, der rejser til Sydafrika, gør det for at opleve de store pattedyr og mange fugle, som findes her. Og indrømmet, vi håber da også virkelig at se både elefanter, giraffer, løver, leoparder, antiloper, farverige fugle og alt andet som man SKAL se, men vi er mindst lige så betaget af alle de spændende krybdyr og padder som findes i Sydafrika – 169 frøarter, 170 slangearter, 338 firbenarter og over 100.000 insektarter. Landet er blandt de 17 lande i verden med højest biodiversitet og flest endemiske arter.

Megadiverse_Countries
De 17 såkaldte megadiverse lande. Og nej, ingen af de lande ligger i Europa, ikke engang tæt på… By Joey80, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2491000

Med andre ord er der altså bare rå mængder af alle mulige forskellige slags dyr. Hvorfor?

Der er flere årsager til de mange dyre- og plantearter. For det første er Sydafrika et stort land – ca. 28 gange større end Danmark, og der findes alt fra tætte, frodige skove til tørre ørkener. For det andet har de store, beskyttede nationalparker, hvor de vilde dyr kan boltre sig. Krüger Nationalpark, som vi besøger på sidste halvdel af turen, dækker knapt 20.000 kvadratkilometer, hvilket er lige under halvdelen af Danmarks areal. Vildt nok. Endeligt kan det nævnes, at Afrika er et af de få steder, hvor store pattedyr i rimelig grad har overlevet menneskets indtog.

Elefanten er en af nøglerne
Menneskets fremmarch rundt omkring på kloden har som oftest betydet de store græsseres visse død, men i Afrika har mange af de store pattedyr fået lov at overleve. Store græssere (elefanter, giraffer, antiloper) betyder store rovdyr (løver, hyæner, leoparder osv.) og store lorte, som er til glæde for mange insekter. Mange insekter betyder mange insektædere, fugle osv. De store græssere påvirker desuden landskabet og giver variation, hvilket igen øger biodiversiteten. Alt dette er selvfølgelig kun muligt, fordi der også er friholdt store naturområder, hvor naturen i høj grad får lov at passe sig selv.

animal-wildlife-elephant-ivory-70080
Elefanten er en nøgleart; den er vigtig for mange andre plante- og dyrearter, som ville få dårligere vilkår, hvis elefanten ikke var der.

Elefanter tiltaler mange mennesker, fordi de store dyr er intelligente og har et nuanceret følelsesliv, som til tider kan minde om menneskets. Men de er også virkelig vigtige for mange andre arter, faktisk i så høj grad, at elefanter betegnes som en nøgleart – en art, som er essentiel for opretholdelsen af økosystemer. Paradoksalt nok skyldes det den hærgen og ødelæggelse som følger en elefantflok, når de vandrer omkring og leder efter mad. Buske og træer rives op, hvilket giver lysbrønde i skoven, så små nye vækster kan spire op og på savannen forynges buskadset til glæde for andre mindre græssere. Frø fra mange træarter skal faktisk passere en elefants fordøjelsessystem for at kunne spire! Andre store pattedyr har lignende gode egenskaber, hvilket også er grunden til, at man udsætter store græssere i danske naturområder, når man forsøger at øge biodiversiteten.

Det er svært at sige præcist hvilke dyr, vi allerhelst vil finde på denne tur. I virkeligheden vil vi jo gerne se dem alle. Herunder er dog vores uprioriterede liste over dyr, som SKAL ses.

Bucket-list
Vi har selvfølgelig udvalgt os nogle dyr, som absolut skal ses på turen, og herunder kan du læse om dem og hvorfor de er megaseje:

Honninggrævling

1280px-Mellivora_capensis_in_Howletts_Wild_Animal_Park
Se lige den der attitude! Honninggrævlingen er i mårfamilien, men tættere beslægtet lækatte end grævlinger.

Honninggrævlingen er absolut det mest bad ass dyr i hele verden! Den kan æde kobraer (og tåle at blive bidt af dem), prutte bier ihjel og skræmme løver og hyæner væk. Faktisk er den så iskold, at den officielt er blevet kåret som verdens mest frygtløse dyr af Guinness rekordbog. Herunder er der et par links til videoer med honninggrævlingen:
Honey Badgers: Masters of Mayhem
The Crazy Nastyass Honey Badger

RegnfrøBreviceps-adspersus-adspersus

Det her er en gnaven frø! Ryanvanhuyssteen [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)%5D

I virkeligheden behøver man vel ikke flere argumenter end dette udseende. De ligner jo frøudgaven af en bulldog! I det sydlige Afrika findes der 18 arter af regnfrøer, og de findes ingen andre steder i verden. Æggene lægges i kamre under jorden, og her lever haletudserne også i den flydende masse, som æggene bliver til, når haletudserne begyder at bevæge sig. Og hvis du endnu ikke er overbevist, så se lige denne video af verdens mest frygtindgydende pivedyrs-krigsråb:
A tiny angry squeaking frog (kommentarerne under videoen er i øvrigt også geniale!)

Se flere fantastiske billeder af regnfrøer her

Ringhalset kobra

rinkhals
By Lee R. Berger, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2540897

Den ringhalsede spyttekobra er egentlig ikke en kobra, men en nær slægning til kobraerne. Den har en spøjs vane, som ikke ses særlig ofte hos giftslanger; hvis slangen pludseligt bliver overrasket, kan den finde på at spille død i op til 5 minutter, hvilket kan være lidt uhensigtsmæssigt, hvis man rent faktisk tror at den er død og samler den op. Slangen er så perfekt i sit bedrag, at man kan løfte rundt på den uden at den gør modstand. Man skal dog ikke tage fejl af at denne slange er virkelig farlig og har en MEGET potent gift, som man ikke ønsker at få ind i kroppen, eller for den sags skyld øjnene! Spyttekobraen kan nemlig også spytte med gift på op til 3 meters afstand! Og fik vi nævnt at denen kan føde op til 63 unger ad gangen? En absurd fed slange, som bare SKAL fanges! Forresten er dens navn er på afrikaan Rinkhals – og det er sgu sjovt!

Boomslange

1280px-Dispholidus_typus
By William Warby from London, England – Boomslang SnakeUploaded by berichard, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6492092

Boomslangen er en temmelig væmmelig fætter. Den er enormt smuk og ligner til forveksling en af de mange andre grønne harmløse slanger i Sydafrika, men tag ikke fejl! Denne slange er monstergiftig og kan med let hed slå 1 (eller rettere 15 mand) ihjel med et enkelt bid! Giften får dig til at bløde ud af alle kropsåbninger og så er du altså færdig. Heldigvis for os slangefangere, så er giften meget langsomtvirkende og hvis man kører på hospitalet med det samme efter et bid, så klarer man den. Boomslangen er eminent til at klatre og er mester i at finde fuglereder, som den tømmer for unger.

Vi vil koncentrere vores indsats omkring disse arter, og det giver selvfølgelig mulighed for at se en masse andet fedt i mellemtiden!

PS. Kan man andet end at elske et land med sådanne pengesedler?

Læs mere om rute, køretøj osv. her. Og husk at følge os på Facebook og Instagram, da der lægges billeder og videoer op der også.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close