Er du klar over, hvor magisk en haletudse er?

Hvis ikke, så læs med her:

For over tyve år siden startede jeg i børnehaveklasse. Jeg husker ikke så meget fra det år, men jeg husker meget klart, at vi havde et haletudseakvarium inde i klasseværelset. Det var så vanvittigt fascinerende at følge de små haletudsers udvikling. Så med al den tid, vi har med ungerne for tiden, besluttede jeg i sidste uge, at vi skulle lave os et haletudseakvarium, for jeg vil så gerne give den oplevelse videre til dem.

Æg af springfrø. Ægget er gennemsigtig og indhyllet i slim. Fosterudviklingen kan nemt følges, og de første dage efter klækning, lever haletudserne inde i slimklumpen, som fungerer som drivhus.
Foto: Christian Fischer, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25625872

Og forvandlingen (ja, det er det korrekte og ret fine udtryk) fra haletudse til frø er intet mindre end et mirakel, som finder sted tusindvis af gange hvert eneste år, mens vi glemmer at påskønne og fascineres af det. Når den lille haletudse klækkes fra ægget, er den stort set kun gæller, mund og hale. I løbet af de første uger rasper den alger af sten og planter med sin underlige runde mund, mens den ånder med gæller og bevæger sig fremad med sin hale.

Haletudse af butsnudet frø, lige inden forvandling. Bemærk at bagbenene allerede er vokset frem,
Foto: Viridiflavus – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8716417

På et tidspunkt giver skjoldbruskkirtlen besked om, at det er på tide at komme videre i livet. Og nu begynder en helt vanvittig forvandling – der vokser små forben ud, haletudsens bruskkranium modificeres og erstattes af knogler, og i munden dannes de store muskler, der skal kunne styre frøens vilde insektfangende tunge. Gæller og hale forsvinder, men i stedet for at gå til spilde, genbruges proteinerne til at opbygge muskler i de nye ben. Selv tarmsystemet må laves om. Tarmen hos haletudsen er lang, fordi den skal kunne nedbryde planter, mens frøens tarm er kort, fordi den lever af animalsk føde, som er nemmere at nedbryde.

Blot 24 timer efter ser haletudsen noget anderledes ud!
Foto: Viridiflavus – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5703475
Hvis man ikke vidste det, ville det være svært at gætte, at denne frø startede sit liv som en ben- og knogleløs haletudse. Her er det en springfrø, en østdansk specialitet, som ligner den mere almindelige butsnudet frø.

Alt dette sker på bare nogle dage og gør det muligt for haletudsen at indtage landjorden og fuldstændig skifte livsstil. Sæt dig ned og påskøn det mirakel, næste gang du kommer forbi en pyt med haletudser!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close