Ramt af Amors pil – i bogstavelig forstand!

Den regn, vi har fået i den forgangne uge, var alt der skulle til for at sætte gang i vinbjergsneglenes sexlyst. De store snegle er hermafroditter og har et ret vildt ritual, som går forud for selve parringen. I timevis kan de kravle omkring hinanden, mens de berører hinanden, og når ophidselsen når et højdepunkt, skyder de hinanden med en ‘kærlighedspil’, en spydformet kalkpil på omkring 1 cm! Skuddet kan være så voldsomt, at pilen går igennem indre organer eller helt igennem partneren. Indtil for få år siden, var det uvist hvad kærlighedspilen gjorde godt for, men nu ved man, at pilen er dækket af en slim, som indeholder hormoner, der øger afsenderens chance for at blive far til afkommet.

Efter at have skudt hinanden, hviler sneglene sig en stund, inden de indleder selve parringen.

Når de elskende vinbjergsnegle har hvilet sig en stund, efter de har skudt hinanden, foregår selve parringen, og penis kommer selvfølgelig i bedste sneglestil ud af hovedet.

Først lidt mere forspil, og penis begynder at vise sig på sneglens højre side af hovedet. Det kan ses under øjenstilken på sneglen til venstre.
Og så! Endelig samleje efter timers forspil! Begge parter for en portion sæd med, så begge kan lægge æg.

Nu er det, at kærlighedspilen skal bevise sit værd og sørge for, at sneglen, der modtager sæd, faktisk bruger sæden til at befrugte sine æg i stedet for at fordøje sædcellerne. Hormonerne fra pilen stimulerer modtageren til at lukke for organet, der æder sædcellerne, mens der åbnes op for sædgemmen. Men hvorfor er modtageren overhovedet interesseret i at fordøje en del af sædcellerne? Jo, det giver mulighed for genetisk at ‘spille på flere heste’ og have flere fædre til samme kuld. Men det er træls for faderen, som jo gerne skal give så mange gener som muligt videre. En succesfuld affyring af kærlighedspilen fordobler antallet af befrugtede æg for afsenderen, så den bliver far til så mange babysnegle som muligt. Og sådan kan sex være så kompliceret hos en tilsyneladende simpel organisme!

Parringen efterfølges af en fase, hvor sneglene igen hviler sig, og hvis du spørger mig, ligner de mest af alt nogen, der fortryder det de lige har gjort…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close