Lille oase i Lutherlunden

Oprindeligt bragt i Haastrups lokale nyhedsbrev, ‘Udkigsposten’ d. 11/9 2020.

Kære læsere – først en undskyldning for i de sidste par måneder at have forsømt jer så groft. Det er så absolut ikke fordi der ikke er sket noget spændende i naturen, og ej heller fordi jeg ikke har haft lyst til at skrive om det. Tiden har blot manglet, da jeg er tiltrådt i en ny stilling som underviser ved Geo&Bio Science Center Syd umiddelbart efter vores sommerferie – nu har jeg købt en robotstøvsuger, så bliver det nok bedre 😉
Næste udfordring bliver jo så at vælge én god historie ud at skrive om i dette nyhedsbrev. Jeg vælger den bedste:

I forbindelse projektet “Find en sø” har jeg været rundt og tage lidt vandprøver i søer og vandhuller.

‘Find en sø’ er et Citizen Science projekt, hvor almindelige danskere kan tage vandprøver af forskellige søer og vandhuller og indlevere dem på eksempelvis biblioteket. Herefter sendes prøven til forskere på SDU, som får bedre indblik i søernes tilstande. Hent app’en ‘Find en sø’, hvis du vil være med!

Jeg tog en vandprøve i Byparken, hvor vandet jo som bekendt er en stor grøn algesuppe.

Det er også sjovt for børn at være med til at indsamle prøverne.

Jeg tænkte så, at jeg ville supplere med en prøve fra Lutherlundes lille sø. Jeg blev simpelthen så glad, da jeg besøgte søen – vandet er krystalklart, og selvom det er ret sent på året, var den tilmed fyldt med salamanderlarver og masser af andet liv!

En lille ferskvandsmusling, som lever af at filtrere alger ud af vandet.
Okay, det er ikke helt nemt at se, men der gemmer sig faktisk to salamanderlarver midt på billedet.

Og ja, jeg kan godt se, at der har været fisket en del trådalger op, men det er helt normalt, at den slags opblomstringer kan ske i de første år, indtil søen finder en balance og vandplanter har haft chance for at etablere sig.

Åkanderne er flydeplanter og giver gode skjulesteder for smådyr. De helt nedsænkede vandplanter, som lever på bunden er dog endnu vigtigere, fordi de, ud over at danne skjulesteder for dyr, også ilter vandet.


Hvad er så forskellen på de to små søer? Jo, i Byparken er der sat karper ud. De æder alt, hvad er kan passe ind i deres mund, herunder de smådyr, som spiser de alger, som gør vandet uklart og de vandplanter, som kunne konkurrere med algerne om næringsstoffer i vandet. Vandets dårlige sigtbarhed betyder også, at karpens eventuelle fjender som gedder, ikke kan gemme sig mellem vandplanter og se godt nok til at fange karperne. Søen bliver låst i en ond cirkel.

Gedden er en stor rovfisk, som effektivt kan regulere bestanden af skidtfisk, så længe vandet er klart. Den jager mest ved brug af synet, og kan derfor ikke finde bytte i uklart vand. I uklart vand trives vandplanter heller ikke, så gedden har ikke noget sted at ligge på lur efter byttet.

I Lutherlunden mangler de to øverste led i den fødekæde, og det vil sige, at det er nemmere at være et algespisende lille dyr i den sø. Dermed forbliver vandet klart, hvilket skaber gode forhold for vandplanter og dermed også smådyr. Og så ser det flot ud!

Så væbn jer med tålmodighed i forhold til trådalgerne – så længe Lutherlundens sø ikke forurenes med skidtfisk eller næring, er den en lille, klarvandet oase for tusindvis af smådyr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close