Oprindeligt bragt i Haastrups lokale nyhedsbrev “Udkigsposten”.
I juli måned blomstrer skovhullæben, Danmarks nok eneste almindelige orkidé. Og jeg kan garantere dig, at du er gået forbi den på et tidspunkt, men hvis du ikke har opdaget den, er det nok fordi den er ret undseelig.

Lærer man de ovale grønne blade at kende, vil man dog opdage, at den er vidt udbredt og står de underligste steder, eksempelvis i hækkene i Egeskovs labyrint og i bøgehække og bede i Svendborg omkring Naturama. Lige nu står den i blomst forskellige steder i Skånemosen også. Og den er altså værd at nærstudere, for den har de smukkeste blomster.

Og skovhullæben er altså bare en af de fedeste planter! Den bestøves af gedehamse, som den lokker til ved at producere sød nektar. Dog inficerer gedehamsene blomsterne med gærceller (sikkert fra rådnende frugter, som de har besøgt), og nektaren begynder dermed at gære, og vupti! Den søde nektar forvandles til alkoholholdigt sukkerstads, og gedehamsene er vilde med det (enhver der har forsøgt at nyde et glas vin på terrassen i sensommeren ved jo, at de er nogle fordrukne skiderikker!). Med andre ord er der altså dømt druktur, og man kan se de stangstive gedehamse tumle omkring i orkidéen og fylde sig med sprut, indtil de til sidst ikke kan lette derfra og må sove rusen ud i græsset. Det kan man jo godt relatere til.

Når gedehamsen stikker hovedet ind i blomsten, klistrer en pollenpakke sig fast i nakken på den. Som rusen tager til, ænser gedehamsen dog mindre og mindre, at den er plastret til i pollen, og undlader at fjerne det. Dermed bestøver gedehamsen den næste blomst, når den skal have næste omgang i baren. Vi er ude i en ren win-win situation, hvor gedehamsen får lov at drikke sig en kæp i øret, og skovhullæben får bestøvet sine blomster.