Uhyggelig og ufarlig indvandrer

I sidste uge var jeg på besøg hos min bror i Vildbjerg. Han fortalte mig, at der sad en underlig edderkop på deres hoveddør, og at han aldrig havde set sådan én før. Og jeg var jo den helt rigtige at sige det til, for min nysgerrighed var straks vakt! På døren mødte mig et bizart syn.

Den særprægede hvilestilling med benene til tider næsten vinkelret ud fra kroppen er meget karakteristisk.

Og det blev da ikke bedre, da jeg nærstuderede den.

Ej men altså, se lige de øjne der! Og så de fine ‘gafler’ foran. Foto: Kasper Malmberg

Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, hvilket halloween-monster, der havde slået sig ned på deres husmur – en gaffelmejer! Og det udløste en mindre jubelscene (dog kun bestående af en jublende Lene, mens resten af familien var knapt så begejstrede), fordi det var første gang jeg så mejeren, som jeg ellers har set mange billeder af.

Gaffelmejeren er nemlig relativt ny i landet her. Eller altså, den på billedet er vel nærmere 12. generationsindvandrer, idet arten først blev set i landet i 2007. Og det var faktisk på Fyn! Herefter har den spredt sig, og er ret almindelig i store dele af landet. Navnet kommer af de to pålægsgaffelformede (er det ikke den, der kun har to spidser?) ben-agtige udvækster forrest på dyret. Den spiser det meste, men mest smådyr, som den fanger.

Okay, men så stod jeg jo der og var helt oppe at køre over det her monster, da jeg måtte overlevere nyhederne til min bror, som jo nok kunne kende en ottebenet edderkop fra andet kryb; ja, det var et underligt dyr, som han nok ikke havde set før, men nej, det var altså ikke en edderkop. For se lige efter en ekstra gang:

En mere ‘klassisk’ mejer, med én rund krop og otte ben.
Hvepseedderkop med to kropsdele og otte ben.

På først foto ses en mejer, mens andet foto er af hvepseedderkoppen. Begge har otte ben og er spindlere, men hvor edderkoppen har to kropsdele (bagkrop og hoved) med en indsnævring imellem, har mejeren kun én del. Desuden vil man, hvis man lægger mærke til det, opdage, at edderkopperne spinder spind, mens mejerne ikke gør. Og så er der selvfølgelig en masse smådetaljer til forskel også!

Nå, men gaffelmejeren kommer oprindeligt fra Marokko og har spredt sig gennem Europa i løbet af 1900-tallet. Hvor invasiv den rent faktisk er, vides ikke med sikkerhed, da den især er knyttet til menneskelig bebyggelse og ikke findes ret ofte i naturen. Så indtil videre vil jeg glædes over denne mystiske skabning, når jeg ser den.

Ps. Min nevø og jeg undersøgte resten af muren og fandt i løbet af fem minutter fire mejerarter og seks gaffelmejere. Hvornår har du undersøgt mejer-diversiteten på din husmur?!

1 thought on “Uhyggelig og ufarlig indvandrer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close